Kendi HTML radyonuzu yapmak istiyorsanız yukarıdaki menüde... Her şeyi hazır, kopyala yapıştır

Kayan yazı nasıl yapılır

Kayan Yazı Olayları ve marquee komutu
   Bilmeyenlere elimden geldiğince Kayan yazı nasıl yapılır? Basit resimli slayt nasıl yapılır? ve marquee komutunu en basit şekilde anlatmayı deneyeceğim. Bu karşılıklı bir eğitim olacak, çünkü bende makale yazma ve konu anlatım acemiliğimi geliştirmeye çalışıyorum. Hepimize kolay gelsin.






   Bu marquee ile ortamı hareketlendirme olayı çok zor bir şey değil. Bunu kullanarak sadece yazılar hareketlenmeyecek, resim ekleyerek slayt yapılabilir, tablo ve çerçeve ekleyerek duyuru panosu falan yapılabilir. Şimdi ufak ufak başlayalım ve yaptıkça öğrenelim.

 


Öncelikle basit bir kayan yazı yaparak başlayalım
Yazı Buraya Gelecek

"direction=yazının yönü" left,right,up,down şeklinde yazının istediğimiz yöne doğru kaymasını sağlarız. "direction" komutu ile bir yön belirtmezsek standart olarak yazı sola doğru kayar.

Şimdi yazının boyutu ve rengini ekleyelim
Yazı Buraya Yazılacak

"font" komutu yazıyı şekillendirmek için kullanılır. "size" boyutu "color" rengini belirlemek için kullanılır ve kullandığımız kodları sonda "/" işareti ekleyerek kapatmayı unutmuyoruz.

Çerçeve ekleyelim
Yazı Buraya Yazılacak "style" ile şekil olayına girelim. "border" bir sınır çizgisi olacağını belirtir. "px" yazıda olduğu gibi boyutu, boyut derken çerçevenin kalınlığını ayarlar. "solid" düz çizgi, "dotted" noktalı çizgi, "dashed" kesik çizgi. Diğer özellikler şöyle; "double", "groove", "ridge", "inset", "outset","dotted solid double dashed","dotted solid" ve bunlar kendi aralarında bu şekilde pekiştirilebilir.

Artık ufak ufak biraz daha komplike işlere başlayalım. Yazımızı konumlandıralım, genişliğini falan belirleyelim ve arka plan rengini değiştirelim

Yazı Buraya Yazılacak
"center", "left","right","middle" falan konumlandırmayı belirler. "width" genişliği ayarlar. "height" yüksekliği ayarlar. "bgcolor" arkaplan rengini ayarlar. "face" yazı türünü ayarlar.

Bu kodları şu şekilde farklı olarak da yazabiliriz. Aynı işlevi yapar.

Yazı Buraya Yazılacak

Hadi gölge ekleyelim ve kalınlaştıralım

Yazı Buraya Yazılacak

"text-shadow" ile gölge ekledik, yanındaki px sayıları gölge boyutu, yönü falandır. Sondaki "#" işaretli yer tabiki rengi. "strong" komutu yazıyı kalınlaştrır veya "b" komutu da kalınlaştırır.

Şimdi yazıyı silelim ve yazının yerine resim linki ekleyip bir slayt oluşturalım.



ve yine aynı şekilde yazıda yaptığımız gibi çerçeve ve arkaplan rengini falan belirleyebiliriz. Boyutlarını istersek "%" olarakta belirleyebiliriz. "70%" gibi. Birde hız mevzusunu ekleyelim "scrollamount", aynı şekilde yazıya da eklenebilir.


Evet bu kadar yeterli sanırım. Aklıma bu konuda başka bir şey gelirse altına eklemeye devam ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder